1. Disposar d’una política escrita de lactància que sistemàticament es posi en coneixement de tot el personal.
2. Capacitar a tot el personal per a que pugui posar en pràctica la normativa.
3. Informar a totes les embarassades sobre els beneficis i maneig de la lactància. A més de formació sobre els aspectes més rellevants de la lactància que faciliti el millor inici d’aquesta després del part.
4. Ajudar a les mares a iniciar la lactància en la mitja hora després del part, independentment del tipus de part (eutòcic, instrumental, cesària).
5. Ensenyar a les mares com alletar i com mantenir la lactància fins i tot si han de separar-se dels seus fills.
6. No donar als nadons un altre aliment o beguda que no sigui llet materna, a no ser que estigui mèdicament indicat.
7. Practicar l’allotjament conjunt – permetre que les mares i els nadons romanguin junts les 24 hores del dia.
8. Animar a les mares a alletar a demanda.
9. No donar als nens alimentats al pit biberons, tetines o xumets.
10. Fomentar l’establiment de grups de recolzament a la lactància natural i procurar que les mares es posin en contacte amb ells a la sortida de l’hospital i oferir a la mare els recursos de recolzament a la lactància que existeixin a la seva àrea.
Acomplir el Codi internacional de comercialització de succedanis: no fer propaganda de fórmules làcties, no entregar mostres de llet gratuïtes, no distribuir obsequis a les embarassades i mares de lactants que fomentin la utilització de succedanis, no permetre el contacte de “promotors de llet” amb les mares, els professionals no acceptaran incentius financers o materials per part de fabricants o de distribuïdors.
Oferir una atenció amigable i humanitzada a la mare durant tot el procés del part i postpart, afavorir un clima de confiança, seguretat i intimitat, respectant la privacitat, dignitat i confidencialitat de les dones.
Els infants alletats tenen un risc 10 vegades menor de necessitar hospitalització durant el seu primer any de vida.
La lactància materna redueix el risc d’infeccions com diarrea, pneumònia, otitis, meningitis i infecció urinària.
Els infants alletats disminueixen en un terç el risc de mort sobtada del lactant.
La lactància materna redueix el risc de patir al·lèrgies, dermatitis atòpica i asma.
La llet materna protegeix a llarg termini de malalties com obesitat, diabetis tipus I, artritis reumatoide, colitis ulcerosa i malaltia de Crohn.
La lactància afavoreix la contracció de l’úter, disminuint el risc d’hemorràgia postpart i ajudant a recuperar més ràpidament la mida normal de l’úter.
Les dones que alleten tenen menys risc de patir càncer de mama i d’ovari.
Amb la lactància materna s’aconsegueix una recuperació més fàcil del pes anterior a l’embaràs.
La lactància materna redueix el risc d’osteoporosi després de la menopausa.
La lactància materna redueix el risc de depressió postpart.
La lactància materna crea un vincle emocional molt fort entre la mare i el seu fill.
L’Hospital CIMA es compromet a complir les següents premisses per garantir l’ajuda a les mares en l’inici de la lactància:
Assegurar que totes les mares rebin informació sobre els beneficis de la lactància per a l’alimentació i criança del nadó.
Facilitar un ambient favorable a la lactància, i garantir que els professionals tinguin els coneixements necessaris per oferir suport i informació a les mares.
Fomentar la col·laboració entre els professionals de l’Hospital i els grups de suport locals per assegurar la continuïtat i el desenvolupament d’una cultura de lactància materna en l’entorn local.
Inici de l’alletament: S’ha d’encoratjar totes les mares a tenir el seu fill pell amb pell tan aviat com sigui possible després del part, en un entorn tranquil, independentment del mètode d’alimentació escollit.
Ensenyar a les mares com alletar i mantenir la lactància: A totes les mares se’ls ha d’oferir ajuda amb la lactància durant les primeres 6 hores després del naixement.
Donar suport a la lactància materna exclusiva: No s’ha de donar cap beguda ni fórmula artificial als nadons alletats, excepte en cas d’indicació mèdica o elecció informada de la mare.
Allotjament conjunt mare-fill: L’Hospital es compromet a mantenir l’allotjament conjunt durant les 24 hores. Mare i fill només se separaran si l’estat clínic d’algun dels dos requereix cures en altres àrees.
Suport a la lactància a demanda: La mare oferirà el pit al nadó quan aquest doni senyals de voler menjar, tret que hi hagi altres indicacions clíniques.
El personal ha de desaconsellar l’ús de tetines o xumets mentre s’estableix la lactància.
En el moment de l’alta, es facilitarà a les mares el contacte amb totes les persones que puguin donar suport a la seva lactància: professionals (pediatres, llevadores, infermeres…), assessores de lactància, grups de suport.
L’Hospital es compromet a complir el Codi internacional de comercialització de succedanis.
L’Hospital es compromet a oferir una atenció amable i humanitzada a la mare durant tot el procés de part i postpart, a afavorir un clima de confiança, seguretat i intimitat, respectant la privacitat, dignitat i confidencialitat de les dones.
El IDIS lliura la certificació de qualitat QH en categoria 3 estrelles als hospitals Sanitas La Zarzuela, Sanitas La Moraleja i Hospital CIMA
L’Hospital Sanitas CIMA ha superat amb èxit l’avaluació de la Joint Commission International i s’ha fet mereixedor de la seva acreditació ...